De dekkingsgraad van een pensioenfonds geeft aan in hoeverre een fonds genoeg geld in kas heeft om alle pensioenen te betalen. Nu en in de toekomst.
Onze dekkingsgraad geeft aan hoeveel pensioenvermogen wij nu bezitten en in hoeverre wij in de toekomst de pensioenen kunnen betalen. De dekkingsgraad berekenen wij iedere maand opnieuw.
Onze dekkingsgraad per eind december 2020 is 107%
De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de dekkingsgraad van de laatste twaalf maanden. Dit percentage laat zien hoe ons pensioenfonds er over een langere periode voor staat. Wij gebruiken de beleidsdekkingsgraad om besluiten te nemen, bijvoorbeeld om pensioenen te kunnen verhogen of te moeten verlagen. De beleidsdekkingsgraad is stabieler dan de maandelijkse dekkingsgraad. Ook de beleidsdekkingsgraad berekenen we welke maand opnieuw.
Onze beleidsdekkingsgraad per eind december 2020 is 99%
Op dit moment ligt onze beleidsdekkingsgraad dus onder de 100%. Dit betekent dat wij op dit moment geen waardeoverdrachten mogen doen.
We berekenen de dekkingsgraad door ons pensioenvermogen te delen door onze pensioenverplichtingen. Met andere woorden: we delen alle bezittingen van ons pensioenfonds door de pensioenen die wij aan jou en alle andere deelnemers moeten betalen.
ons pensioenvermogen ÷ onze huidige pensioenverplichtingen = dekkingsgraad
Kort gezegd: hoe hoger de dekkingsgraad, hoe beter. Een dekkingsgraad van 107% betekent dat wij voor iedere euro die we ooit aan pensioen moeten uitbetalen € 1,07 aan bezittingen hebben staan.
Elk jaar kijken wij of we het pensioen kunnen verhogen. Wij verhogen jouw pensioen alleen als onze financiele positie goed genoeg is.
De volgende regels zijn daarbij belangrijk:
Op dit moment ligt onze beleidsdekkingsgraad onder 110%. Dit betekent dat wij jouw pensioen op dit moment niet verhogen.
Ja, dat kan. Maar alleen als het bestuur geen andere oplossingen heeft om de financiële positie van het pensioenfonds te laten herstellen. Aan de financiële positie van een pensioenfonds zijn namelijk wettelijke regels gesteld. Als die financiële positie niet voldoende is, dan moet het fonds een herstelplan indienen. Informatie over ons herstelplan vind je hier.
Met de rekenrente berekenen wij onze pensioenverplichtingen: wij rekenen uit hoeveel geld we nodig hebben om alle pensioenen uit te keren. Nu en in de toekomst.
Onze toezichthouder de Nederlandsche Bank (DNB) stelt de rekenrente vast. De rekenrente geldt voor alle pensioenfondsen in Nederland.